Istina o nemogućem
Artemida © 2022 Anton Celin

PROFETOLOGIJA I MITOLOGIJA SVJETOTVORSTVA (MP) Anton Celin

I.


Kada se riječ pretvori u djelo unaprijed - u vječnosti - unazad se formira duhovna supstanca za vrijeme, koja jeste vrijeme, tako da vrijeme i nastane. Otpočinje kodiran početak govorenja. Govorenje o vremenu je već samo događanje posljedica tog proročkog pretpostavljanja, gdje se i začimlje supstanca zaborava bitka, koja je supstanca i zaborava boga, zaborava vječnosti. To je supstanca zaborava duha i prisustva.
Otpočinje govorenje paranoja.
Zamislimo kad smo stalno u vječnosti i stalno imamo zaborav vječnosti, da sa ta vječnost uporno zaboravlja. Nastaje nešto drugo, ali vječnost je tu i nje u mislima nema. Tako je «stalno» ovdje središnji pojam, te iako je on od vječnosti – odatle potiče - stalno se ovdje kao pojam misli na vrijeme. Vrijeme jeste u samom bitku koji se ne vidi po svojoj beskonačnosti mogućnosti, nego sa izdvaja konkretan kod. On je prorokovan mislima i govorenjem. Način na koji to život održava u samom životu kao životu, jeste mitologija.
Datost u bitku jeste postojanje u prostoru, u estetici događanja recimo grčkih bogova i grčke mitologije. Događanje jeste estetika i ljepota i jeste istina i prostor na kojoj se mogu postaviti znakovi koji znače. Znak koji se vidi jeste svijet, a svijet sa svojim znakovima jeste moguća a i izvršena mitologija. To je i profetologija, pa je i program. Tako je moguće opstati u bitku, a po vremenu, i formirati vrijeme. Tako je moguće stvoriti i podići budnost kozmosa u matematičkom računu neupitna govorenja. To je metafizika stvaranja koja fizičku datost kodificira, pa ona otpočinje.
Metafizika je prije svega estetika iznimnog govorenja, i ona je kraj i početak proroštva.
Stalnost vremena je vječnost njegova bitka, ali to je i put prolaznosti po zadanim znakovima proroštva. Prorok naviješta mogućnost koja je potrebna, koja se treba dogoditi i koja je u nebeskom planu, ali samo zato što je tu on najvažniji prorok. On suzbija riječ drugog govorenja da bi ostvario svoju istinu u stvarnosti događanja, tako da je tu najjači kod boga, stvoritelja. On ima snagu da se nametne i pobijedi druga proroštva. Njegova misao je eterična, prije nego što krene u svijet, u stvaranje, i njegova osobnost je fascinantna i estetična. Njegov dobitak je bitan odgovor na sva pitanja koja se u tom svijetu mogu postaviti.
Prorok je dominanta, i on je zakon za buduću mitologiju. On je projektant prisustva.